touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Sperwer

Scheepsmodel van de Boeier "Sperwer" (1:25 versie)

Afmetingen: 59 x 15 x 68 cm
Schaal: 1 : 25
Prijs: Euro 1100,00
Incl. 19% BTW.
Excl. vitrine.
EXW Papendrecht.
Geen antiek
VERKOCHT

 

 

 

 

Scheepsmodel van de Boeier "Sperwer" (1:33 versie)

Afmetingen: 54 x 14 x 57 cm
Schaal: 1 : 33
Prijs: Euro 600,00
Incl. 19% BTW.
Excl. vitrine.
EXW Papendrecht.
Geen antiek
VERKOCHT


De boot waarop James Bond geboren werd.

De boeier 'SPERWER"werd in 1885 in Joure, Friesland gebouwd door de, destijds bekende, boeierbouwer Eeltje Holtrop van der Zee (1823-1901) in opdracht van Carl Jurrjens, een rijke Amsterdammer.
Na verschillende malen van eigenaar te zijn verwisseld, werd het schip in 1931 gekocht door de schrijver Merlin Minschall. Daarmee begint het avontuur waardoor deze boeier werkelijk beroemd werd. Deze in 1905 geboren en pas getrouwde Minschall vatte het plan op om met de boeier een reis te gaan maken vanaf Engeland naar Istanbul, dwars door Europa. Zij gebruikten het Ludwigkanaal, een oude verbinding tussen de Main en de Donau. Helaas werd Istanbul niet gehaald. In het Roemeense plaatsje Sulina, in de Donaudelta, moest de reis wegens ziekte en geldgebrek worden gestaakt.
In zijn boek "De Avonturier" doet Minschall verslag van de reis en al zijn belevenissen. De roodharige "Barbarossa London" zou, met Ian Fleming als baas, spionage activiteiten hebben verricht voor de Engelsen. Later ontstond er een mythe over Minshall dat naar hem de figuur van James Bond zou zijn geschapen.

Nadat de boeier per vrachtschip naar Antwerpen was verladen, werd zij in slechte staat gekochtdoor de Belg Mallems en zijn schoonzoon Rosseels. De Belgische eigenaar deed alles om de boeier weer in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen.
In 1948 kwam de boeier in het bezit van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen alwaar zij heden ten dage nog te bezichtigen is.

De naam boeier komt voor het eerst voor in de 15de eeuw. Er wordt dan een kustvaartuig van 40 tot 120 ton mee aangeduid. In de 18de eeuw werd het meer de naam voor een, voor vele doeleinden gebruikt, binnenschip. Het boeierjacht is daaruit voortgekomen. Aan het eind van de 19de eeuw werd het een geliefd jacht voor welgestelden.
Tekenend voor een boeier is de korte lengte/breedte verhouding van ongeveer 3 op 1 en het sterk naar binnen gebogen boeisel. Ondanks haar ronde vormen heeft zij een slank onderwaterschip en staat bekend als een geduchte zeiler.

Neem contact op voor meer informatie