touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Eduard Sebastiaan

Scheepsmodel van de Katwijkse
Bomschuit “Eduard Sebastiaan” – KW-6

Afmetingen: 79 x 22 x 63 cm.
Schaal: 1 : 33
Prijs: Euro 1150,00
Incl. 19% BTW.
Excl. vitrine.
EXW Papendrecht.
Geen antiek
VERKOCHT

 

 

 

 

Een verdwenen scheepstype.

Een bom is gebouwd om dat te doen wat elk ander schip zou trachten te vermijden, te stranden. De Nederlandse kust was vroeger een onafgebroken strand vanaf Huisduinen tot de Maasmonding en werd de Zijde genoemd, vandaar dat men ook wel van een Zijdse bom spreekt. Aangezien daar geen havens waren, was dit het geeigende vissersschip voor plaatsen als Scheveningen, Katwijk en Noordwijk. Het schip heeft een eigenaardige vorm met een lengte/breedte verhouding van 2 op 1 en leek meer op een drijvend platvorm dan op een schip.

Het waren dan ook trage zeilers maar zeer geschikt voor het werk waarvoor zij waren ontworpen. Een goedkoop vissersvaartuig van flinke afmetingen voor de drijf- en sleepnetvisserij. Het kon onder alle omstandigheden op zee blijven en verdroeg het om keer op keer, onder zeil en met een volle lading op het strand te worden gezet. Het ruime dek bood de bemanning plaats bij het kaken en inzouten van haring.
De bouw van een haven in Scheveningen in 1903 luidde het einde in van dit scheepstype. In 1916 voeren de laatste twee bommen ter haringvangst en behoorde dit scheepstype tot het verleden.

Wanneer zij daar op het strand, breed en zwaar, lagen uit te rusten van hun zwerftochten in de oneindigheid van de zee, had hun eigenaardige charme een grote aantrekkingskracht op kunstschilders. Ze vormen menigmaal het onderwerp op schildersstukken van Mesdag (Panorama Mesdag), Toorop en Munthe. Veel van deze schilderijen zijn te zien onder www.documentatie-munthe.nl.

Neem contact op voor meer informatie