touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Gouwestroom

Uniek scheepsmodel van de beurtmotor “GOUWESTROOM”.

Afmetingen: 78 x 12x 43cm.
Schaal: 1:33
Geen Antiek.

VERKOCHT

 

 

 

 

 

Beurtvaart.

Er was een tijd dat de beurtschipper, naast de burgemeester, dominee, dokter en notaris, behoorde tot de notabelen van een dorp. Hij was immers de man die de grote wereld zag en berichten meebracht van wat daar gebeurde. De opkomst van de spoorwegen en later het autoverkeer en verder de verbeterde communicatie heeft daar radicaal verandering in gebracht. De beurtvaart werd steeds meer teruggedrongen.

Een schip uit de nadagen van deze beurtvaart was de “Risico”. Een in 1924 bij de Wed. Duyvendijk te Gouderak gebouwde beurtmotor. Na een werkzaam leven kwam het scheepje stil te liggen aan het remmingwerk van de hefbrug te Boskoop. Daar lag het lange tijd langzaam weg te roesten.

Toch was haar loopbaan nog niet afgesloten Enthousiaste liefhebbers begonnen een vele jaren durende restauratie en maakten het schip onder de naam “Gouwestroom” uiteindelijk geschikt voor zowel bewoning als vakantieschip waarvan zij 18 jaren genoten.

Helaas veroorzaakte uitbreiding van het gezin de noodzaak om hun geliefde schip te verkopen en een huis aan de wal te zoeken.

Scheepsmodellen zijn haast altijd iets voor oudere mannen. |Maar hier was het de jonge moeder die het initiatief nam voor een waardige herinnering van een heel bijzondere periode in hun leven; een scheepsmodel. .



Neem contact op voor meer informatie