touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Grada

Uniek scheepsmodel van de
motorsleepboot "GRADA"

Afmetingen: 62 x 16 x 46 cm.
Schaal: 1:33
Geen antiek. 

 

 

 

 

Een kleine krachtpatser.

Deze sleepboot werd in 1927 gebouwd bij Marckmann & Faasen in Capelle a/d IJssel als de stoomsleepboot “Brabrantia”voor de heer  Maarschalkerwaard.
In 1934 werd de boot aangekocht door de heer Antonie Kooren en kreeg de naam “Antonie”. De familie Kooren, bekend van de Rotterdamse sleepdienst Kotug,  bezit uit die tijd nog een mooi model van het schip als stoomsleepboot.
In 1952 werd de stoommachine vervangen door een Brons dieselmotor. Al in 1956 werd deze motor opnieuw vervangen door een Stork Ricardo dieselmotor van 625 PK. Na een korte charterperiode werd de boot in 1983 verkocht aan de heer Huib v.d. Velde en heette voortaan “Grada”. Maar ook onder de nieuwe eigenaar werden nog dikwijls sleepopdrachten voor Kooren in Rotterdam uitgevoerd.
In december 2006 werd de heer Santema uit Harlingen eigenaar van het schip. De nieuwe eigenaar gebruikt het schip voor bewoning en pleziervaart. Met zoveel paardenkrachten kan dat een bijzondere belevenis zijn. Het schip is erkend als varend monument en heeft de A-status.

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op voor meer informatie