touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Hasselter aak

Uniek scheepsmodel van de
De Hasselter Aak “ANNIGJE”.

Afmetingen: 75 x 16 x 58 cm.
Schaal 1:33
Geen antiek.


VERKOCHT

    

 

 

De Hasselteraak “ANNIGJE”

De bodem, die bij het voorschip eenvoudig naar boven gebogen is, de zogenaamde heve, is het kenmerk van een aak. Het principe vond al toepassing in de Romeinse tijd en het woord aak is dan ook van Latijnse oorsprong.

Hasselter aken onstonden aan het eind van de 19de eeuw in het noorden van Overijsel waar ze aanvankelijk van hout en later van staal werden gebouwd.

De “ANNIGJE” werd in 1908 gebouwd op de werf van van Goor in Kampen. Opdrachtgever was de heer Hutten. Met het schip werd o.a. hooi vervoerd van het Kamper eiland naar het Apeldoorns kanaal ten behoeve van de paarden van het leger. Vaak werd ook turf vervoerd  vanuit Friesland in eigen handel naar steden langs de Gelderse IJssel. Rond 1937 kreeg het schip een opduwer. In 1946 kwam het stil te liggen in de haven van Zwolle en werd er nog op gewoond. Uiteindelijk kocht het Maritiem Museum “Prins Hendrik”te Rotterdam het schip. Na een restauratie periode tussen 1985 en 1988 kan het schip nu dagelijks bezocht worden in de Leuvehaven te Rotterdam. Bezoekers verbazen zich dan vaak over de zeer kleine woonruimte in het achterschip, die nog in de originele staat verkeert. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op voor meer informatie