touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Insulinde

Uniek scheepsmodel van de                          
reddingboot "Insulinde"                               

Afmetingen: 63 x 14 x 36 cm.                           
Schaal: 1:33                                                       
Prijs: EURO.1350,00                                          
Incl. 19 % BTW                                                 
Excl. glazen vitrine.                                          
EXW Papendrecht.                                             
Geen antiek.      

 

 

 

Voor de mens.

In het begin van de jaren twintig werd Nederland opgeschrikt door een serie rampen met reddingboten, waarbij verschillende mensen omkwamen.

Ook in de voormalige kolonie Nederlands-Indië maakte dit veel indruk en werd er aanleiding tot een inzamelingsactie voor een reddingboot van een geheel nieuw ontwerp. Het zou, naar een suggestie van reddingboot schipper Mees Toxopeus en scheepsbouwer Niestern uit Delfzijl, een soort varende duikboot boven water moeten worden. Met een kieptank en een verzwaarde bodem zou het schip zich ten alle tijden weer zelf kunnen oprichten en geschikt zijn om de woeste branding voor de ondiepe Nederlandse kust zelfs bij zware storm te trotseren.

In 1927 kwam het nieuwe schip in de vaart en werd vanzelfsprekend “Insulinde” genoemd.

Het voldeed uitstekend en was een revolutionaire nieuwigheid in die dagen. Het heeft vanuit het station Oostmahorn van 1927 tot 1965 in totaal 332 mensen uit gevaarlijke situaties gered. De Insulinde slijt nu haar oude dag als pronkstuk van het Reddingsmuseum in Den Helder.

Mensen redden zonder meer, dat is het werk van een reddingboot. Zij vaart altijd uit, ongeacht het weer, voor vriend en vijand, voor mensen van elke natie. Dat is een plechtige verklaring op zichzelf.

Ze is er voor mensen.