touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Kerkscheepje

Uniek scheepsmodel van de
Scheveningse bomschuit
‘SCHEVENINGEN” – SCH-107

 

Afmetingen: 138 x 43 x 121 cm.over alles
Schaal 1:17
Geen antiek.
VERKOCHT

 

Kerkscheepje.

 30 november 2013 was het 200 jaar geleden dat de latere koning Willem I, na de Napoleontische tijd, voet aan wal zette in Scheveningen.   

Naast de feestelijke herdenking van dit feit, dat leidde tot het Koninkrijk der Nederlanden, was het een mooie gelegenheid om een manco in de kerk van Scheveningen goed te maken. In een vissersplaats hoort een scheepje in de kerk te hangen en dat ontbrak in Scheveningen.

 

Maar vanaf het jaar 2013 kwam daar verandering in. Op 14 september 2013 werd de, door de Fa. Bart vervaardigde, bomschuit “Scheveningen” – SCH-107 door de Haagse wethouder van cultuur, Rabin Baldewsingh, feestelijk onthult en enkele weken later aan de balken van de zoldering opgehangen. 

Het geld voor het schip werd door de Scheveningse gemeenschap bij elkaar gebracht. De oude Hervormde kerk van Scheveningen neemt in die gemeenschap een centrale plaats in, een plaats waar zij zich thuis voelen. Een kerk is nu eenmaal ook altijd een beetje je vaderland. Het schip past daar goed bij. En vreemde zou kunnen denken dat het er altijd al gehangen heeft.

De bomschuit werd genoemd naar Psalm 107, waarvan zich ook een gebrandschilderd raam in de kerk bevindt. In dit warm gelovige lied worden ook enkele verzen gewijd aan de zeevaart. Die zijn dan ook in de traditionele versieringen aan het schip opgenomen:

Er waren er, die met schepen de zee bevoeren
die handel dreven op de grote wateren.
Zij zagen de werken des Heren
en zijn wonderen in de diepte

Psalm 107 : 23-24

Neem contact op voor meer informatie