touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Klipperaak

Uniek scheepsmodel van de klipperaak "GEBA"

Afmetingen: 101 x 19 x 69 cm.
Schaal: 1:33
Geen antiek

VERKOCHT
 

 

 

 

 

Met paardenkont en lamme arm.

Een klipperaak is, zoals het woord al zegt, een kruising tussen twee verschillende scheepstypen. Het voorschip van een klipper en het achterschip van een Hasselter aak.  Gewoonlijk sprak men daarom van een klipper met een paardenkont. Ze kwamen vooral aan de benedenloop van de IJssel veel voor.
Deze klipperaak werd in 1911 te Dedemsvaart gebouwd. Na aanvankelijk voor een andere eigenaar gevaren te hebben, kwam het schip in 1936 “GEBA” te heten naar de beginletters van de nieuwe eigenaar en zijn vrouw.  Thuishaven was Hasselt. Het schip werd voorzien van een 15 PK Deutz motor met zijschroef, in de wandeling ook wel lamme arm genoemd. Later werd ook de mast naar voren geplaatst met het oog op een zelflosinstallatie. Die veranderingen maakten het schip er niet mooier op maar waren wel praktisch.
Helaas overleed de schipper in 1954. De “GEBA” werd verkocht en zijn gezin verhuisde naar Amerika.
 De volgende eigenaar was Weener’s Handels en Transportonderneming te Zwolle, die het schip de naam “EXPEDITIE 5” gaf. Er kwam een stuurhut op het achterdek en een 50 PK motor in het achterschip. In 1977 is het schip vermoedelijk gesloopt.

Het schip waarop je ooit opgroeide, vergeet je nooit meer. Ook al woon je je verdere leven aan de kusten van de Stille Oceaan met als enig aandenken een vage foto en wat herinneringen. Dan moet het heel wat betekenen een model van je schip te kunnen verkrijgen.
De Fa. Bart mocht daar voor zorgen. Toen het scheepsmodel klaar was, maakte het  een reis waar de echte “GEBA” nooit  van heeft kunnen dromen. Naar Amerika!