touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Maasdam

 Uniek scheepsmodel van het passagiersschip:               


"Maasdam"

Afmetingen: 158 x 25 x 49cm.                                       
Schaal: 1:100
Geen antiek.
Prijs: €5700,00 incl. BTW excl. Vitrine, EXW Papendrecht.
Huur- of huurkoop: €75,00 per maand.  

Emigrantenschip
De oorlogsellende bracht na de Tweede Wereld een aanzienlijke emigratiegolf op gang in Nederland. Dat deed de Holland Amerika besluiten twee in aanbouw zijnde vrachtschepen om te bouwen tot passagierschepen. Het werden en Rijndam en de Maasdam.

De Rijndam, die reeds in aanbouw was, werd tijdens de bouw omgebouwd tot passagiersschip. De latere Maasdam bestond alleen nog maar op de tekentafel en werd in 1952 gelijk als passagierschip afgebouwd. Het werden goede en bij het publiek geliefde passagierschepen.

Het ontwerp als vrachtschip betekende wel dat zij behoorlijk slingerden en daarom werd de Maasdam later, als eerste schip van de HAL, voorzien van stabilisatievinnen. Bijzonder was ook dat het schip slechts 39 eerste klasse passagiers kon vervoeren, maar daarentegen 854 passagiers in de toeristenklasse, een voor die tijd revolutionair concept.

Tot 1968 deed het schip dienst voor de Holland Amerika Lijn en werd toen verkocht aan de Polish Ocean Lines. Onder de naam Stefan Batory deed het schip daar dienst tot 1988. Na nog enkele andere eigenaren te hebben gekend, werd het schip in 2000 in Turkije gesloopt.