touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Maze

Uniek scheepsmodel van de Friese tjalk “DE MAZE”

Afmetingen: 98 x 19 x 85 cm.
Schaal: 1 : 20
 Geen antiek
VERKOCHT

Gebroken wit.

Vervoer van terpaarde, dat door de boeren als mest werd gebruikt, was nogal eens het werk van de tjalken in Friesland. Met hun geringe diepgang en kleine afmetingen, konden ze in elke uithoek van de provincie komen. Stellig heeft ook deze tjalk dit werk gedaan. Dat was afgelopen toen er kunstmest werd uitgevonden, die voor veel zeilschepen, ook in de zeevaart, het einde inluidde. Deze tjalk werd uiteindelijk tot woonscheepje gedegradeerd, vaak een status die overgaat in een zachte dood. Niet echter voor deze tjalk.

In 1960 werden de fraaie lijnen van deze Friese tjalk opnieuw ondekt en volgde een verbouwing tot zeiljacht. Inmiddels vaart alweer de volgende generatie ermee.

De tjalk “DE MAZE” werd in 1906 gebouwd op de werf van de Roos en v.d.Meide in Leeuwarden. In 2006 werd het eeuwfeest van het schip opgeluisterd met een feest waar vrienden de trotse eigenaar het geld voor een scheepsmodel van zijn schip aanboden. Daar mocht de Fa. Bart voor zorgen. Volgens Friese traditie, waar elke stad een eigen kleur had, kreeg het dus de kleur van de Friese hoofdstad Leeuwarden; gebroken wit.

Neem contact op voor meer informatie