touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Schelde

Uniek scheepsmodel van de beroemde Nederlandse zeesleper "Schelde"

Afmetingen: 131 x 24,5 x 75 cm.
Schaal: 1 : 33
Prijs op aanvraag.
Excl. 19% BTW.
Incl. vitrine.
EXW Papendrecht.
Geen antiek.
Bezichtiging op afspraak.
VERKOCHT
 
Geschiedenis

De zeesleper 'SCHELDE' werd in 1926, in opdracht van L. Smit & Co's Internationale Sleepdienst, gebouwd bij N.V. Scheepswerf & Machinefabriek P. Smit Jr. te Rotterdam.

Lengte: 43,80 m.
Breedte: 8,10 m.
Diepgang: 4,06 m.
Machinevermogen: 900 PK
Bunkerinhoud: 275 ton.
Voedingswater: 68 ton.
Drinkwater: 16 ton.

Schelde

De "Schelde" was in 1928 één van de acht sleepboten, die betrokken waren bij het verslepen van het enorme Singaporedok van Wallsend-on-Tyne naar Singapore. Bij het naderen van de Tweede Wereldoorlog werd het schip door de Koninklijke Marine gevorderd om als 'BV 1', later 'BV 37', als bewakingsvaartuig te dienen.

Op 17 mei 1940 wist het schip alsnog vanuit Vlissingen dwars door de mijnenvelden heen naar Engeland te ontkomen en behoorde daar tot de schepen die de meeste tonnage wisten te bergen. Het was o.a. betrokken bij de landing in Normandië met het verslepen van caissons.

Na de oorlog werd het ondermeer ingezet bij het verslepen van caissons voor het dichten van de dijken rond Walcheren. Het schip arriveerde tenslotte in november 1954 voor de sloop in Hendrik Ido Ambacht. Daarmee kwam een einde aan een, volgens vele opvarenden, ideaal schip.

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem contact op voor meer informatie