touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Sea diver II

Uniek scheepsmodel van de sleepboot "SEA DIVER II"

Afmetingen: 80 x 21 x 54 cm.
Schaal: 1:33
Geen antiek
VERKOCHT

Van Nieuw Guinea tot aan de Verenigde Staten.

De sleepboot "SEA DIVER II" is de voormalige marinesleepboot "WAMBRAU" (A-871). Ze werd in 1956 gebouwd op de rijkswerf Willemsoord te Den Helder onder bouwnummer 52. Ze was bestemd voor de dienst in Nederlands Nieuw Guinea en werd op 09.02.1957 aan boord gezet van het m.s."RIOUW", die haar naar Singapore bracht. Vandaar ging de reis op eigen kracht verder naar Sorong.

Toen Nieuw Guinea aan Indonesië moest worden overgedragen, kwam de "WAMBRAU" in oktober 1962 terug naar Nederland aan boord van het m.s."SCHIELLOYD". Ze deed vervolgens nog dienst als haven- en kustsleper voor de marine tot 1987 en werd toen verkocht.

Marinemannen uit die tijd spreken nog altijd met liefde over "hun schip". Een van hen, de heer de Betué, schreef er een boek over onder de titel "Keesje gooien voor Hare Majesteit".

 

 Het schip werd naar Amerika verkocht in 1989, waar het enige tijd als moederschip voor sportduikers werd gebruikt en de naam "SEA DIVER II" kreeg. Ook de Amerikaanse eigenaar verkocht het schip weer. Het schijnt tegenwoordig vanuit Toledo/Ohio dienst te doen op het Eriemeer onder de naam "JOSEPHINE". Maar ook de Amerikaanse eigenaar hield van het mooi gelijnde schip en gaf opdracht tot de bouw van dit model. Aan de hand van tekeningen en vele, uit Amerika ontvangen, foto's werd het model gebouwd dat uiteindelijk, net als haar echte voorgangster, naar Amerika vertrok.

 

 

 

Neem contact op voor meer informatie