touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Albatros

Uniek scheepsmodel van het opleidingsschip van de Rotterdamsche Lloyd

Afmetingen: 110 x 34 x 92 cm. (over alles)
Schaal: 1 : 33
Prijs: Nader overeen te komen
Incl. 19% BTW.
Excl. vitrine
EXW Papendrecht.
Geen antiek
Bezichtiging op afspraak
VERHUURD


Het schoolschip van de Rotterdamsche Lloyd.

De “ALBATROS” werd als loodsschoener in 1920 gebouwd op de werf van Boele’s Machinefabriek en Scheepswerf te Slikkerveer en voer tot 1929 bij het Nederlandse loodswezen. Daarna volgde verkoop naar Duitsland waar het, o.a. als weerschip bij Kaap Hoorn dienst heeft gedaan voor de Duitse marine. In 1948 werd het schip gekocht door de Rotterdamsche Lloyd om er een zeilend schoolschip ter opleiding van het eigen personeel van te maken. Blijkbaar was dit geen groot succes want al in1951 werd het schip opgelegd en tenslotte in 1954 verkocht aan Ernest K. Gann in Pebble Beach/Californië,
een beroemd piloot en auteur, die de “ALBATROS” nodig had voor de film “Twilight of the Gods”. Later werd het schip verkocht aan de Amerikaan Sheldon. Tijdens een tocht met Amerikaanse middelbare scholieren in de Caraïbische zee werd het schip op 2 mei 1961 door een tornado overvallen, sloeg om en zonk. Zes mensen, waaronder de vrouw van de kapitein, kwamen daarbij om het leven.

Het model toont de “ALBATROS”, zoals het er tijdens de Lloyd periode kan hebben uitgezien. Het schip had toen een lage brug, die echter wegens gebrek aan gegevens achterwege is gelaten.

Neem contact op voor meer informatie