touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Oane Jacoba

Scheepsmodel van de Groninger Tjalk "Oane Jacoba"

Afmetingen: 98 x 18 x 67 cm.
Schaal: 1 : 33
Geen antiek 
VERKOCHT

 

 

“Hij is het gewoon”.

Deze foto toont de tjalk “OANE JACOBA”, liggend tegen een rietkraag even buiten het dorp Rijpwetering. Dit schip werd in 1903 gebouwd in Dedemsvaart op een werf die nog maar kort geleden van hout op ijzer was overgestapt. De trekken van een houten schip zijn dan ook nog terug te vinden in de enigszins eigenaardige lijn van het berghout. Aan scheepstekeningen deed men niet in die tijd. Men maakte gewoon een berekening op de achterkant van een sigarendoosje, dronk samen een borrel en de zaak was beklonken. Daarna ging de werfbaas aan het werk, op het oog en hoogstens met wat mallen.
Na een lang leven als vrachtschip dat steeds hetzelfde uiterlijk behield, werd de tjalk van binnen als woonschip ingericht waarmee echter ook gevaren kon worden. De familie vierde er haar vakanties mee op IJsselmeer en Wadden.
Het kan heel romantisch zijn om in het ruim van een schip te wonen maar voor altijd….?

Met een bezwaard hart werd het schip tenslotte verkocht en vervangen door een woonark op dezelfde plaats.
Aan de Fa. Bart de eer om het schip nauwkeurig op te meten en na te bouwen zodat in ieder geval een scheepsmodel de herinnering levend houdt aan een heel bijzondere periode in het leven van de familie. Het leverde de bouwer het beste compliment op, dat hij zich maar kan wensen: “Hij is het gewoon!”

 

 

 

Neem contact op voor meer informatie