touw rechts
FA. Bart Historische Scheepsmodelbouw

Zalmschouw

Uniek scheepsmodel van een zalmschouw

Afmetingen: 41 x 11 x 29 cm.
Schaal: 1:20
Prijs: EURO.550,00
Excl. vitrine.
EXW Papendrecht.
Geen antiek
Bezichtiging op afspraak

Een inheems vaartuig.

Een boot die je in het deltagebied van Rijn en Maas, waarin dus ook Papendrecht ligt, nog vaak kunt tegenkomen is de zalmschouw, ook wel drijversschuit genoemd.

Het is een boot voor de riviervisserij met het voorschip van een schouw terwijl het achterschip rechtstandig en puntig toeloopt. De tamelijk hoge kop maakt het scheepje zeewaardig genoeg voor de brede rivierarmen in de delta terwijl het achterschip heel geschikt is voor het werken met de netten. Roer en zwaarden zitten daarbij in de weg en zijn afneembaar.

Deze boten hebben gewoonlijk een tamelijk laag tuig met een ouderwets sprietzeil. De zeileigenschappen zijn maar matig en dienen hoofdzakelijk om naar de uitgezette netten te varen. Over de voorkant van de open boot kan een huif worden gespannen waarin de visser kan schuilen en zo nodig kan overnachten.
Vooral onder de traditionele bewoners van de delta is de zalmschouw populair. Ze hebben zelfs een vereniging tot behoud van de zalmschouw opgericht, die men vindt onder www.zalmschouwen.nl

Neem contact op voor meer informatie